Fosfaat: van plant naar plee en retour

De toiletpot vormt een omvangrijk lek in kringloop van fosfaat. Via de zuiveringsinstallatie komt het terecht in rioolslib, maar anders dan dierlijke mest mag dat spul niet worden gebruikt om akkers en weiden te bemesten. Het gaat grotendeels als brandstof naar energiecentrales en cementovens en verdwijnt daarmee uit de kringloop. Al ruim twintig jaar worden… Lees verder Fosfaat: van plant naar plee en retour

Bokashi verbindt stad en platteland

In Maasland, onder de rook van Delft, ligt Hoeve Rust-hoff, het veeteeltbedrijf van Jeroen van der Kooij. De kleiveengrond bij Hoeve Rust-hoff vraagt om extensief beheer. Hoge productie is niet mogelijk zonder de grond geweld aan te doen. Tien jaar ging Van der Kooij biologisch boeren met andere rassen. Momenteel melkt hij 60 blaarkoppen en… Lees verder Bokashi verbindt stad en platteland

Flappie terug op tafel

Konijnen, cavia’s en andere kleine huisdieren zijn een interessante bron van dierlijke eiwitten. Niet alleen in arme regio’s, maar ook in onze contreien. Ze zijn eenvoudig te houden, eten vooral gras en hooi en vermeerderen zich razendsnel, schrijft Janneke Donkerlo. Het probleem is alleen dat hun aaibaarheidsfactor sterk is toegenomen, vooral sinds Youp van ’t… Lees verder Flappie terug op tafel

Het buitenvarken is meer dan een stukje vlees

Hoe noem je tamme varkens die het hele jaar door buiten wonen en een zo natuurlijk mogelijk leven leiden? Vijfsterren varkens natuurlijk. Want beter kunnen ze het bijna niet hebben. Bovendien hebben ze nog andere nuttige functies dan alleen het produceren van hammen.  Oktober 2017 ‘Kom maar, vrouw’, zegt bosboer Marcel Sneek, niet tegen mij… Lees verder Het buitenvarken is meer dan een stukje vlees

Natuurvlees voor de happy few

Hoe grootschaliger en industriëler de veeteelt wordt, des te meer animo is er voor ‘natuurvlees’: vlees van runderen die in natuurgebieden hebben gelopen. De een beschouwt het als een ‘concept’, voor de ander is het een ‘filosofie’. Voor sommigen blijkt het een lucratieve niche. juni 2017 Likkebaardend komen de Schotse Hooglanders aanlopen als ze Jelwin… Lees verder Natuurvlees voor de happy few

Wordt de kip onze redding?

‘Mixen van leven’ is het thema van het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen. Zijn uitgangspunt: raszuiverheid zorgt voor isolatie en verzwakking. Vermenging van genen daarentegen maakt organismen sterker en vruchtbaarder. Letterlijk en figuurlijk. Foto’s van Joost van Kasteren juni 2017 Achter het huis van Koen Vanmechelen en zijn vrouw Inge loopt een bonte toom kippen.… Lees verder Wordt de kip onze redding?

Voedselverspilling op het menu

De laatste hongersnood in onze contreien is alweer twee generaties geleden, maar nog nooit is de belangstelling voor wat we eten en waar het vandaan komt zo groot geweest. Kookprogramma’s halen hoge kijkcijfers en de ene voedselgoeroe is nog niet opgestaan van de tafel van Jeroen, Matthijs, Umberto of Carlo en Irene of de volgende… Lees verder Voedselverspilling op het menu

De roep van de Veldleeuwerik

Onder de vleugels van de Stichting Veldleeuwerik nemen ruim vierhonderd akkerbouwers verspreid over heel Nederland maatregelen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Een kwestie van lange adem, maar extra aandacht voor de bodem betekent dat ze minder kosten maken, gezondere gewassen telen, het milieu sparen en hogere opbrengsten halen. Veldleeuwerik is een vorm van ‘verduurzaming’ zonder vaste… Lees verder De roep van de Veldleeuwerik

Idealisme geen oplossing voor cacaoboeren

Was de chocoladeletter dit jaar Fairtrade of Utz Certified? Of was het er deze keer een met het EKO-keurmerk of dat van de Rainforest Alliance? Foto: Selase Kove-Seyram december 2015 Vrijwel alle chocoladeletters hebben ondertussen wel een keurmerk, maar de cacaoboeren in West-Afrika worden daar niet wijzer van. Ondanks alle goedbedoelde idealisme en duurzaamheidsprogramma’s van bedrijven… Lees verder Idealisme geen oplossing voor cacaoboeren