Over mij

Betrokken journalist

Sinds 2001 schrijf ik artikelen voor kranten en bladen. Ik publiceerde onder meer in NRC Handelsblad, ZET-magazine, Trouw, AD, Arts&Auto, Kind&Adolescent, VNG-magazine, Binnenlands Bestuur, Vork.org en Vrij Nederland.

Nominatie voor De Tegel

In 2012 werd ik genomineerd voor de Tegel in de categorie onderzoeksjournalistiek. Met een internationaal team was ik betrokken bij een onderzoek naar de claims van Fairtrade chocola. In 2014 publiceerde het NRC mijn onderzoek naar Tony’s Chocolonely.

Gaandeweg ben ik me meer gaan interesseren en verdiepen in lokale geschiedenis en in historische verhalen van ‘gewone mensen’.

Jeugd in Leeuwarden

Als kind woonde ik onder meer in Leeuwarden. Mijn vader was daar cardioloog – de eerste in de provincie Friesland. Zelf hadden wij thuis een badkamer en twee wc’s, maar verderop woonden mensen die hun behoeften nog achter het huis op een ‘tonnetje’ deden. Die werd wekelijks door een man, klossend op zijn klompen, opgehaald. Wie kan zich dat nu nog voorstellen?

Werken in Afrika en Azië

Na de middelbare school ben ik naar de tuinbouwschool gegaan en heb vervolgens een lerarenopleiding gevolgd. Mijn kennis en ervaring kon ik goed gebruiken toen ik in de jaren tachtig ging werken op Zanzibar, een Afrikaans eiland in de Indische Oceaan. De geur van kruidnagelen en de lantaarns bij het voormalige paleis van de Sultan kleurden mijn eerste herinneringen. Op mijn motor bezocht ik de dorpen waar ik seminars gaf aan landbouwleraren. Sinds toerisme de sfeer op het eiland bepaalt, is er veel veranderd.

Eind jaren negentig werkte ik korte tijd in Cambodja, een Aziatisch land met een heel andere geschiedenis en cultuur. Door mijn reizen en ervaringen in het buitenland heb ik mijn blik kunnen verruimen, iets wat mij een ‘rijker’ mens heeft gemaakt.

Schrijver van boeken en artikelen

Terug in Nederland ben ik gaan schrijven. Om te beginnen journalistieke artikelen. In 2009 publiceerde uitgeverij Atlas mijn boek over de familie Saygili & zn. en de geschiedenis van de Turkse migratie. Sindsdien schrijf ik ook boeken in opdracht. Levensverhalen, memoires en thematische boeken. Ik werk hiervoor samen met professionele vormgevers en drukkers. 

Schrijfdocent en schrijfcoach

Met ruim twintig jaar ervaring als schrijver en journalistieke artikelen, geef ik nu ook schrijfcursussen. Wilt u beeldend leren schrijven? Een familieverhaal of een historisch verhaal optekenen? Of heeft u ervaringen of meningen die u op overtuigende wijze in een blog of opiniestuk wilt verwerken? Kijk dan bij Schrijfdocent.

Ook kan ik u als schrijfcoach begeleiden bij het schrijven of van uw eigen boek of verhaal.

Ik ben lid van:
De Auteursbond
Ik Wil Schrijven
Schrijvenonline
Schrijven in Utrecht
Verhalende Journalistiek

Janneke Donkerlo