Natuurbeheer door begrazing is een vak apart

Sinds de jaren tachtig worden grote en kleine grazers ingezet in natuurgebieden. Van schotse hooglanders tot herefords, konikpaarden, blaarkoppen, exmoor pony’s en heideschapen. Begrazing moet natuurterreinen openhouden en de biodiversiteit bevorderen. Hoe goed werkt dat, en wat mag het kosten? vroeg freelance journalist Janneke Donkerlo zich af. Oktober 2021 Terwijl ze hun oren spitsen als de herder… Lees verder Natuurbeheer door begrazing is een vak apart

Huisjes melken voor landschap en natuur

Boeren zijn naarstig op zoek naar manieren om hun verdienvermogen te vergroten. In de Peel hebben ze er iets op gevonden. Onder de noemer ‘landschapslandbouw’ zetten boeren een deel van hun areaal om in bossen, heggen, waterpartijen en kruidenrijke weilanden. Verscholen tussen de bomen komen tiny houses, kleine huizen met een minimale ecologische voetafdruk. Janneke Donkerlo ging… Lees verder Huisjes melken voor landschap en natuur

Geschilderde genen

De planten die we eten hebben door de eeuwen heen nogal wat veranderingen ondergaan in smaak en uiterlijk. Over dat eerste valt te twisten, maar de veranderingen in uiterlijk zijn te traceren aan de hand van historische schilderijen. Twee Belgische onderzoekers gaan nog een stap verder en combineren kunstuitingen met analyse van het erfelijk materiaal, zodat… Lees verder Geschilderde genen

Een compleet bos op 200.000 vierkante mm.

Een tiny forest is wat het zegt: echt heel, heel klein. Toch krioelt het er van leven. Dat komt door de dichte aanplant van drie bomen per vierkante meter. Een eldorado voor insecten, vogels en kleine zoogdieren, en voor schoolkinderen een bron van ‘leering ende vermaeck’. Janneke Donkerlo nam een kijkje in Groningen en dook… Lees verder Een compleet bos op 200.000 vierkante mm.

Fosfaat: van plant naar plee en retour

De toiletpot vormt een omvangrijk lek in kringloop van fosfaat. Via de zuiveringsinstallatie komt het terecht in rioolslib, maar anders dan dierlijke mest mag dat spul niet worden gebruikt om akkers en weiden te bemesten. Het gaat grotendeels als brandstof naar energiecentrales en cementovens en verdwijnt daarmee uit de kringloop. Al ruim twintig jaar worden… Lees verder Fosfaat: van plant naar plee en retour

Bokashi verbindt stad en platteland

In Maasland, onder de rook van Delft, ligt Hoeve Rust-hoff, het veeteeltbedrijf van Jeroen van der Kooij. De kleiveengrond bij Hoeve Rust-hoff vraagt om extensief beheer. Hoge productie is niet mogelijk zonder de grond geweld aan te doen. Tien jaar ging Van der Kooij biologisch boeren met andere rassen. Momenteel melkt hij 60 blaarkoppen en… Lees verder Bokashi verbindt stad en platteland

Het buitenvarken is meer dan een stukje vlees

Hoe noem je tamme varkens die het hele jaar door buiten wonen en een zo natuurlijk mogelijk leven leiden? Vijfsterren varkens natuurlijk. Want beter kunnen ze het bijna niet hebben. Bovendien hebben ze nog andere nuttige functies dan alleen het produceren van hammen.  Oktober 2017 ‘Kom maar, vrouw’, zegt bosboer Marcel Sneek, niet tegen mij… Lees verder Het buitenvarken is meer dan een stukje vlees

Natuurvlees voor de happy few

Hoe grootschaliger en industriëler de veeteelt wordt, des te meer animo is er voor ‘natuurvlees’: vlees van runderen die in natuurgebieden hebben gelopen. De een beschouwt het als een ‘concept’, voor de ander is het een ‘filosofie’. Voor sommigen blijkt het een lucratieve niche. juni 2017 Likkebaardend komen de Schotse Hooglanders aanlopen als ze Jelwin… Lees verder Natuurvlees voor de happy few

Wordt de kip onze redding?

‘Mixen van leven’ is het thema van het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen. Zijn uitgangspunt: raszuiverheid zorgt voor isolatie en verzwakking. Vermenging van genen daarentegen maakt organismen sterker en vruchtbaarder. Letterlijk en figuurlijk. Foto’s van Joost van Kasteren juni 2017 Achter het huis van Koen Vanmechelen en zijn vrouw Inge loopt een bonte toom kippen.… Lees verder Wordt de kip onze redding?

Voedselverspilling op het menu

De laatste hongersnood in onze contreien is alweer twee generaties geleden, maar nog nooit is de belangstelling voor wat we eten en waar het vandaan komt zo groot geweest. Kookprogramma’s halen hoge kijkcijfers en de ene voedselgoeroe is nog niet opgestaan van de tafel van Jeroen, Matthijs, Umberto of Carlo en Irene of de volgende… Lees verder Voedselverspilling op het menu