Historische tijdschriften
Elke stad, dorp en streek heeft zijn eigen verhalen, helden en lokale tradities. Ze zorgen voor verbondenheid. Daarin hebben lokale historische verenigingen al sinds jaar en dag een belangrijke functie. Ze zijn een bron van veel informatie. Sommige leden hebben zelfs een bepaalde expertise. Artikelen in cultuur-historische tijdschriften zijn in Nederland erg geliefd.
Boekjes en brochures
Ook voor bezoekers of nieuwkomers kan lokale informatie in een boek of brochure interessant zijn. Deze publicaties in winkels of musea vinden vooral gretig aftrek als ze aantrekkelijk geschreven en vormgegeven zijn.
Enkele voorbeelden
De turfroute, historische verhalen en routes
De turfvaarten in Zuidoost-Fryslân zijn eeuwenoud en vaak met de hand gegraven. De Turfroute verbindt al die vaarten met elkaar. De kanalen met haaks daarop sloten, bossen, elzensingels, heide, weiden en beekdalen geven het gebied een eigen charme. In twintig pakkende verhalen en routes slaan journaliste Janneke Donkerlo en schrijver van routegidsen Fokko Bosker bruggen tussen de vaart en het omliggende landschap. Zij nemen het water als vertrekpunt voor hun rondwandelingen en fietstochten door dit rijk geschakeerde landschap.
Boekje bij It Tsjerkepaad
Ieder jaar openen in juli en augustus vele monumentale, middeleeuwse Friese kerkjes op zaterdagmiddag hun deuren.
Dit boekje vertelt de geschiedenis over de St. Piterskerk in Ureterp, Opsterland. Het goed onderhouden godshuis werd gebouwd in 1270 met kloostermoppen.
Als muren konden spreken …
Het kiprestaurant De Kakelhof in Nijtap heeft een bijzondere geschiedenis. Het boek ‘Als muren konden spreken’ verhaalt over de , de eerste uitbaters en bewoners. In een tijd dat er nog bijna geen wegen waren. Hoe het pand veranderde van een herberg met bedstedes, in een winkeltje en een dekstation, een een cafe met christelijke eigenaars tot kroeg en – tot slot – in een kiprestaurant.
Meer weten?
Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen?Kijk dan bij Boeken.
Of neem contact op